Motor leasen? Dit zijn de mogelijkheden
Altijd in de file of urenlang zoeken naar een parkeerplek? Een motor zou je veel tijd en stress besparen – en het goede nieuws is: je kunt er ook gewoon eentje leasen!
Elke keer als je in de file staat of als je nergens een parkeerplek kunt vinden, denk je bij jezelf: had ik maar een motor. Dat zou me een hoop tijd en stress schelen. Tot nu toe blijft het bij dromen, want op dit moment heb je daar écht geen geld voor. Maar wist je dat je een goede, betrouwbare motor ook kunt leasen? In dit artikel lees je er alles over. Wie weet rij jij straks op je gemak tussen de rijen auto’s door en ben je in no time op je bestemming.
Hoe werkt leasen?
Een motor kun je – net als een auto – privé of zakelijk leasen. Het grote voordeel daarvan is dat je niet in één keer een grote uitgave hoeft te doen, want je betaalt je motor af in vaste maandelijkse termijnen. Die spreek je van tevoren af met de leasemaatschappij of de bank. Daardoor weet je elke maand precies wat je kwijt bent aan je motor en kom je niet voor verrassingen te staan.
Welke leasevorm past bij jou?
Wil je als ondernemer een motor leasen? Dan kun je kiezen uit:
- Financial lease
- Operational lease
Lease je als particulier? Dan zijn dit goede opties:
- Private lease
- Persoonlijke lening
Financial lease
Ondernemers die een motor willen leasen, kiezen meestal voor financial lease. Deze leasevorm lijkt een beetje op een hypotheek. Over de looptijd en de hoogte van de maandtermijn maak je van tevoren afspraken met de leasemaatschappij of de bank. Gedurende de looptijd van het leasecontract betaal je elke maand een vast bedrag. Je mag de motor gebruiken alsof hij van jou is, want je bent vanaf het begin economisch eigenaar. Heb je alle maandtermijnen betaald? Dan ben je ook juridisch eigenaar. De motor is dan helemaal van jou.
Goed om te weten:
- Je bent zelf verantwoordelijk voor alle bijkomende kosten. Denk aan onderhoudskosten, de verzekering en de wegenbelasting.
- De motor komt als bedrijfsmiddel op de balans van je onderneming te staan. Daardoor profiteer je van fiscale voordelen.
- Je behoudt je liquide middelen, omdat het niet nodig is om in één keer een groot bedrag te betalen voor je motor.
Meer weten over de voor- en nadelen van financial lease?
Operational lease
Operational lease is vergelijkbaar met huren. Je mag de motor gebruiken alsof hij van jou is, maar je wordt er nooit eigenaar van. Je betaalt een vast bedrag per maand gedurende een vooraf afgesproken looptijd. In dit bedrag zitten ook de kosten voor het onderhoud, de verzekering, de wegenbelasting, de afschrijving en de rente. Aan het eind van het leasecontract lever je de motor weer in. Let op: bij DTC Lease bieden we deze leasevorm niet aan voor motoren.
Meer weten over de voor- en nadelen van operational lease?
Private lease
Private lease is een optie als je je motor privé wilt leasen. Ben je ondernemer en wil je je motor liever niet op de balans hebben staan? Ook dan kan private lease handig zijn. Tijdens de looptijd van je leasecontract betaal je elke maand een vast bedrag. Daarin zitten ook de kosten voor de verzekering, het onderhoud, de wegenbelasting, de rente en de afschrijving. Net als bij operational lease lever je de motor weer in als het contract is afgelopen. Let op: bij DTC Lease bieden we deze leenvorm niet aan voor motoren.
Persoonlijke lening
Bij een persoonlijke lening leen je het bedrag dat de motor kost. Je krijgt het bedrag op je rekening gestort, waarna jij de motor kunt kopen. Of we storten het geld direct op de rekening van de dealer. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag terug, dat bestaat uit aflossing en rente. De looptijd spreek je van tevoren af met de bank of de leasemaatschappij. Voor de verzekering, het onderhoud en de wegenbelasting ben je zelf verantwoordelijk.
Meer weten over de voor- en nadelen van de persoonlijke lening?
Hoe sluit je een lease- of leencontract af?
Als je wilt leasen of lenen voor een motor, kun je terecht bij een bank of een gespecialiseerde leasemaatschappij. In grote lijnen bestaat het proces uit 6 stappen:
- Jij kiest een motor en een lease- of leenvorm.
- Je dient een aanvraag in via de website van een bank of leasemaatschappij, zoals DTC Lease.
- De bank of leasemaatschappij beoordeelt je aanvraag en kijkt of je de maandbedragen kunt betalen. (Vraag je je af of je met een negatieve BKR-registratie kunt leasen?)
- De bank of leasemaatschappij stelt het lease- of leencontract op zodra je aanvraag is goedgekeurd.
- Jij ondertekent het contract.
- Je haalt de motor op bij de dealer.
Meer details over het aanvraagproces vind je op de website van de bank of leasemaatschappij van je keuze. Bij DTC Lease lease je een motor in 3 stappen.
Een nieuwe of een gebruikte motor leasen?
Twijfel je of je een nieuwe of een gebruikte motor moet leasen? Begrijpelijk. Natuurlijk is een nieuwe motor heel verleidelijk, maar een gebruikte motor is vaak voordeliger omdat je profiteert van:
- lagere maandelijkse kosten – De aanschafprijs van een gebruikte motor ligt vaak lager dan die van een nieuwe. Daardoor wordt de leaseprijs lager en ben je minder kwijt aan je maandbedrag.
- minder waardeverlies – Een nieuwe motor verliest sneller zijn waarde. Zeker in de eerste jaren. Een gebruikte motor heeft het grootste waardeverlies al achter de rug. Dit is gunstig voor de leaseprijs en de restwaarde aan het einde van het leasecontract.
- een kortere looptijd – Sommige leasemaatschappijen bieden kortere leasecontracten aan voor gebruikte motoren, omdat die al een deel van hun levensduur hebben gehad. Handig als je niet te lang aan een leasecontract wilt vastzitten.
Bekijk ons aanbod gebruikte motoren
Heb je de knoop doorgehakt en ga je voor een leasemotor? Kijk dan eens op de website van DTC Lease. Wij hebben een uitgebreid aanbod aan gebruikte motoren, waarvoor je een financial-leasecontract of een persoonlijke lening kunt afsluiten. Wie weet zit er een motor tussen die perfect bij je past.