Blogs & artikelen

Geld lenen voor een auto zonder BKR-check: slim of niet aan beginnen?

5 minuten leestijd

Geld lenen of een auto leasen zonder BKR-check? In Nederland is dat niet mogelijk. In dit blog lees je wat je toch kunt doen.

Banner van de blog
Financieren

Alle officiële kredietverstrekkers en leasemaatschappijen zijn namelijk verplicht om een BKR-toetsing uit te voeren vóórdat ze je een contract aanbieden. Soms levert dat problemen op. Bijvoorbeeld als je een nieuwe auto wilt kopen of leasen en je een negatieve BKR-registratie hebt. Herkenbaar? In dit blog lees je wat je in zo’n geval kunt doen.

Wat doet het BKR?

Stichting BKR verzamelt en beheert alle kredietgegevens in ons land. Die gegevens krijgt BKR van de Nederlandse kredietaanbieders. Die zijn wettelijk verplicht om elke lening die zij verstrekken, bij de stichting te melden. Daardoor heeft BKR een overzicht van alle kredieten in Nederland en het betaalgedrag daarop. Dus heb je ooit een lening afgesloten? Dan sta je geregistreerd. Dit geldt niet alleen voor een persoonlijke lening of een leasecontract, maar zelfs voor een mobiele telefoon die je op afbetaling koopt.

Het verschil tussen een positieve en negatieve registratie

Kredietaanbieders geven leningen van meer dan € 250 die langer dan 1 maand lopen al aan BKR door. Dit geldt ook voor zakelijke kredieten van meer dan € 1.000 waarvoor jij persoonlijk aansprakelijk bent. Dit soort registraties worden ook wel positieve registraties genoemd. Met een positieve registratie kun je gewoon geld lenen of een auto leasen, omdat je met een goed betaalverloop aan de bank laat zien dat jij een klant bent met een laag kredietrisico.

Gaat er tijdens de looptijd iets mis met de afbetaling van de lening? Bijvoorbeeld omdat je:

  • geen geld hebt om de maandelijkse termijnen te betalen?
  • een betalingsregeling met de kredietvertrekker hebt afgesproken?
  • de lening in 1 keer aan de kredietverstrekker moet terugbetalen omdat die de lening opeist?
  • in de schuldsanering zit?

Dan krijg je een negatieve registratie. Dit betekent dat je betalingsproblemen hebt of dat je in het verleden betalingsproblemen hebt gehad.

BKR beschermt jou én kredietverstrekkers

Als je goed betalingsgedrag laat zien, werkt dit in je voordeel. Kredietverstrekkers zien dat jij altijd op tijd betaalt en durven jou daardoor een lening of leasecontract te geven. Het wordt een ander verhaal als je een negatieve registratie hebt. Dan geven ze je liever geen lening of leasecontract vanwege het risico dat jij de lening niet terugbetaalt. Op deze manier beschermt BKR jou tegen het afsluiten van onverantwoorde leningen. Daarmee wordt de kans op financiële problemen kleiner.

Een lening zonder BKR-check? Wees alert

Geld lenen of een nieuwe of tweedehands auto leasen zonder BKR-toetsing kan officieel niet. Toch zijn er mogelijkheden voor zakelijke klanten. Wees daarbij wel alert. Want vaak zitten hier voorwaarden aan. Denk aan een aanbetaling of een hoge rente. Laat je altijd goed adviseren en vraag na wat er gebeurt als je de maandelijkse lasten ineens niet meer kunt betalen. Wees dus verstandig en schat jouw risico’s van tevoren in.

Wat doe je bij een negatieve BKR-registratie?

Heb je een negatieve BKR-registratie – ook wel A-codering – op een lopende lening? Dan kun je helaas geen geld lenen of een leasecontract afsluiten. Wat je wel kunt doen, is je schulden netjes afbetalen.

Heb je daar niet genoeg geld voor? Dan is het vaak mogelijk om een betalingsregeling te treffen met je kredietaanbieder. Ook financieel adviseurs of schuldhulpverleningsinstanties kunnen jou helpen om je financiële situatie weer op orde te krijgen.

Zijn al je schulden ingelost? Dan heb je 2 mogelijkheden:

  • Wachten tot je BKR-registratie wordt verwijderd
  • Vragen of de kredietverstrekker je negatieve BKR-registratie eerder verwijdert

Wachten tot je BKR-registratie wordt verwijderd

Als je al je schulden hebt afbetaald, krijg je een herstelmelding (H-codering) van BKR. Die blijft vanaf dat moment 5 jaar zichtbaar. Het kan gebeuren dat kredietverstrekkers jou daardoor geen lening of leasecontract durven te geven. Bij DTC Lease nemen we je aanvraag in zo’n geval wél in behandeling. Of je daadwerkelijk een leasecontract van ons krijgt, hangt af van je persoonlijke financiële situatie op dat moment.

Vragen of de kredietverstrekker je negatieve registratie eerder verwijdert

Er zijn partijen die je kunnen helpen om sneller van jouw negatieve BKR-registratie af te komen. Daarvoor gelden verschillende eisen. Zo moet je duidelijk kunnen uitleggen hoe je aan je negatieve registratie komt. Ook moet je laten zien dat je op dit moment in staat bent om een lening af te sluiten. Daarnaast mag je geen schulden meer hebben. Voldoe je aan alle eisen? Dan proberen deze partijen te bemiddelen tussen jou en de kredietverstrekker die de registratie bij BKR heeft gemeld. Vervolgens dienen ze bij BKR een verzoek tot verwijdering van de registratie in. BKR bepaalt uiteindelijk of de registratie wordt verwijderd.

Geld lenen of auto leasen zonder BKR-check: dit kan niet

Het mag duidelijk zijn: een auto leasen als zzp’er of als particulier zonder BKR-check is niet mogelijk. Heb je een negatieve BKR-registratie? Zorg er dan voor dat je je schulden zo snel mogelijk aflost en je financiën weer op orde krijgt. Is het eenmaal zover? Dan ben je bij DTC Lease van harte welkom om een aanvraag te doen. Wij nemen die graag in behandeling.