Blogs & artikelen

Kan ik een auto leasen met een negatieve BKR-registratie?

4 minuten leestijd

Je hebt een eigen bedrijf en wilt graag een auto leasen. Het punt is alleen dat je zit met een negatieve BKR-registratie. Kun je nog steeds financial lease krijgen? DTC Lease legt het uit.

Banner van de blog
Leasen
Financieren

Wat is een BKR-registratie?

Iedereen die in Nederland een lening aanvraagt, wordt geregistreerd bij Stichting BKR. Dit geldt voor persoonlijke én zakelijke kredieten. Dus ook voor financial-leasecontracten. BKR ontvangt deze gegevens van de Nederlandse kredietaanbieders, want die zijn verplicht om elk krediet dat ze verstrekken, te melden. Zo’n registratie noem je een positieve registratie. Hierdoor weet BKR precies wie een lening heeft afgesloten en hoe het betaalgedrag op die lening is.

Waarom is een BKR-registratie belangrijk bij financial lease?

Als jij een lening of leasecontract wilt afsluiten, doen kredietaanbieders altijd eerst een BKR-check. Op basis van jouw betaalgedrag bepalen ze of het verstandig is om jou een lening of financial-leasecontract te geven. Heb jij in het verleden goed betaalbedrag laten zien? Dan wekt dit vertrouwen voor de toekomst. Maar blijkt uit de gegevens van BKR dat jouw betaalgedrag te wensen overlaat? Dan wordt de kans op een lening of financial-leasecontract een stuk kleiner.

Wat is een negatieve BKR-registratie

Lukt het je niet om je lening netjes op tijd af te betalen? Dan krijg je een negatieve registratie, oftewel: een A-codering. De A staat voor Achterstand. Er zijn 5 A-coderingen:

  • A1: Je hebt een betalingsregeling getroffen met je kredietaanbieder. Hierin hebben jullie afgesproken hoe je de lening terugbetaalt en hoe lang je daarover mag doen.
  • A2: De kredietaanbieder heeft je gevraagd om het achterstallige bedrag in 1 keer te betalen. In vaktermen: de vordering is opeisbaar gesteld.
  • A3: Je krijgt een A3-codering als:
    • De kredietaanbieder € 250 euro of meer van je betalingsachterstand heeft kwijtgescholden. Dit bedrag hoef je niet meer te betalen.
    • De kredietaanbieder een bedrag heeft afgeboekt omdat hij niet meer verwacht dat hij dit bedrag terugkrijgt.
  • A4: De kredietaanbieder kan jou niet meer bereiken sinds je de achterstand hebt opgelopen.
  • A5: Je hebt een preventieve betalingsregeling afgesproken omdat je een betalingsachterstand op je hypotheek hebt. Hiermee wil je een nog grotere achterstand voorkomen. Als je betaald hebt, wordt de code weer verwijderd.

Heb je je betalingsachterstand ingelopen? Dan verandert de A-codering in een H-codering. De H staat voor Herstelmelding. De A- en de H-codering blijven 5 jaar staan vanaf het moment dat je je schuld hebt afbetaald.

Is financial lease mogelijk met een negatieve BKR-registratie?

Een kredietaanbieder bepaalt zelf of jij wel of niet een lening of financial-leasecontract krijgt. Jouw BKR-codering is daarbij niet doorslaggevend, maar speelt wel een belangrijke rol.

De kans dat je met een A-codering een leasecontract krijgt, is zo goed als nul. Omdat je al een betalingsachterstand hebt bij een andere partij, is het risico voor een kredietverstrekker te groot. Heb je een H-codering? Dan lukt het soms wel. Bij DTC Lease nemen we je leaseaanvraag graag in behandeling, want je hebt laten zien dat je in staat bent om een betalingsachterstand weer in te lopen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Zeker als de achterstand al langer geleden is.

Goed om te weten: bij een BV of NV wordt geen BKR-toets gedaan. Maar weet je van jezelf dat je een negatieve BKR-codering hebt, dan is het de vraag of het slim is om een financial-leasecontract af te sluiten. Want waarom zou je jezelf verder in de financiële problemen brengen?

Toch een financial lease met een negatieve BKR-registratie? Dit kun je doen

Natuurlijk ben je niet helemaal kansloos als je een negatieve BKR-registratie hebt. Je hebt verschillende opties:

  • Breng je financiële situatie weer op orde – Betaal je schulden af en loop je betalingsachterstanden in. Vind je dit lastig? Probeer dan een betalingsregeling af te spreken met je schuldeisers of zoek professionele hulp. Bijvoorbeeld via de gemeente. Hiervoor heb je een lange adem nodig. Het afbetalen van je schulden kost tijd en bovendien blijft de A-/H-codering daarna nog 5 jaar staan. Dus dit is alleen een oplossing als je niet meteen een auto nodig hebt. Er bestaan mogelijkheden om van je negatieve BKR-registratie af te komen, maar dit is niet eenvoudig.
  • Doe een leaseaanvraag bij een gespecialiseerde partij - Er zijn kredietaanbieders die je toch een leasecontract willen geven, ondanks je negatieve BKR-registratie. Vaak betaal je dan wel een hoge rente. Die compenseert het grotere risico dat deze kredietaanbieders lopen door jouw negatieve BKR-registratie. Tip: zorg ervoor dat je met een betrouwbare partij in zee gaat.
  • Zoek naar andere financieringsmogelijkheden – Lukt niet om een leasecontract of lening af te sluiten bij een kredietaanbieder? Als je de tijd hebt, kun je voor een auto sparen. Of je vraagt vrienden of familieleden om jou geld te lenen. Denk hier van tevoren wel goed over na en maak duidelijke afspraken. Zo voorkom je dat de lening de vriendschaps- of familieband in de weg zit.

Leasen met een negatieve BKR-registratie: het is niet onmogelijk

Leasen met een negatieve BKR-registratie is niet onmogelijk, maar het is de vraag of het verstandig is. Vaak betaal je er veel geld voor. Daarnaast moet je zeker weten dat je zakendoet met een betrouwbare partij. Veel beter is het om aan je financiële situatie te werken en je A-codering zo snel mogelijk te veranderen in een H-codering. Dit wekt vertrouwen bij kredietaanbieders. Bij DTC Lease nemen we je leaseaanvraag graag in overweging als je een H-codering hebt. Dus zet je schouders eronder en werk je schulden weg.

Nog niet uitgelezen?