Verzeker je rijdende bedrijfsmiddelen volgens de nieuwe WAM
Ben je ondernemer met rijdende bedrijfsmiddelen zoals landbouwvoertuigen of heftrucks? Vanaf 1 juli 2024 veranderen de verzekeringsregels; lees hier wat dat betekent voor jou.
Ben je ondernemer en maak je gebruik van landbouwvoertuigen of andere rijdende bedrijfsmiddelen, zoals zitmaaiers, heftrucks en shovels? Let dan goed op: per 1 juli 2024 is de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) op een aantal punten veranderd. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop jij jouw rijdende bedrijfsmiddelen moet verzekeren. In dit artikel lees je alles wat je moet weten.
Wat is de WAM?
De WAM is de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Deze wet schrijft voor dat elk motorvoertuig WA-verzekerd moet zijn. Dat geldt niet alleen voor auto’s, vrachtwagens, motoren en scooters, maar ook voor:
- e-bikes
- landbouwvoertuigen, zoals tractors.
- overige rijdende bedrijfsmiddelen. Denk aan elektrische palletwagens of mobiele kranen.
Een WA-verzekering dekt schade die jij met je motorrijtuig aan anderen veroorzaakt, inclusief letsel.
Wat is er veranderd aan de WAM?
De WAM is per 1 juli 2024 op 2 belangrijke punten veranderd:
- Er is duidelijker omschreven welke voertuigen wel en niet als motorvoertuig worden gezien.
- De definitie van het gebruik van voertuigen in je bedrijf is aangescherpt.
ABN AMRO Verzekeringen heeft een artikel over de WAM geschreven met een aantal interessante praktijkcases.
Wat betekenen deze wijzigingen voor jou?
Punt 1 is interessant als je een bezorgdienst hebt en gebruikmaakt van e-bikes. Tot voor kort werden alle elektrische fietsen gezien als motorvoertuig. Het maakte daarbij niet uit of ze wel of niet een kenteken hadden. Voor elektrische fietsen zonder kenteken gold geen verzekeringsplicht. In de nieuwe versie van de WAM is dit veranderd. Tegenwoordig worden alléén e-bikes die harder kunnen dan 25 kilometer per uur als motorrijtuig beschouwd. Die moet je dus WA-verzekeren.
Maken jouw medewerkers gebruik van e-bikes die niet harder gaan dan 25 kilometer per uur? Dan val je niet onder de WAM. Voor deze fietsen moet je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
Punt 2 verdient je aandacht als je voertuigen gebruikt in je bedrijf voor werkzaamheden. Volgens de ‘oude’ WAM moest je voor elk motorvoertuig dat deelneemt aan het verkeer, een WA-verzekering afsluiten. Met ‘deelname aan het verkeer’ werd bedoeld dat je met het voertuig op de openbare weg rijdt, inclusief het erf van je bedrijf. Onder de oude regels was de plaats waar je het voertuig gebruikte, bepalend.
Onder de nieuwe regels is juist de functie van het voertuig bepalend: waar gebruik je het voor? Sinds 1 juli 2024 moet je ieder motorrijtuig dat je voor werkzaamheden in je bedrijf gebruikt, verzekeren. Daarbij geldt dat het voertuig een minimaal gewicht van 25 kilo heeft en sneller rijdt dan 14 km per uur.
Tegenwoordig heb je dus ook een verzekeringsplicht als je het voertuig alleen gebruikt in een weiland, op een erf of in een magazijn. Zelfs als het geen kenteken heeft. Daarnaast maakt het niet uit of de schade ontstaat als het voertuig stilstaat of beweegt. Concreet betekent dit voor jou dat je voertuigen die je eerst niet hoefde te verzekeren, nu wél moet verzekeren. Denk aan heftrucks die je alleen in je magazijn gebruikt.
Wat is het voordeel van deze wetswijzigingen voor jou?
Deze wetswijzigingen zorgen voor veel duidelijkheid. Je hoeft je niet meer af te vragen of je je rijdende bedrijfsmiddel wel of niet moet verzekeren. Bovendien ben je nooit meer onverzekerd. Als er een ongeluk gebeurt met een van jouw rijdende bedrijfsmiddelen met persoonlijk letsel tot gevolg, wordt de schade gedekt door de WA-verzekering.
Beoordeel je bedrijfsmiddelen
Zorg ervoor dat jouw bedrijfsmiddelen zo snel mogelijk aan de eisen van de nieuwe WAM voldoen. Daarmee voorkom je hoge boetes of hoge kosten als je in de tussentijd schade met letsel veroorzaakt.
Maak een overzicht van alle rijdende bedrijfsmiddelen die jij gebruikt en beoordeel of ze wel of niet onder de WAM vallen. Deze lijst helpt je op weg:
- e-bikes
- elektrische palletwagens
- graafmachines
- hoogwerkers
- mobiele kranen
- oogst-, maai- en ploegmachines
- schrobmachines
- shovels
- tractors
- veegmachines
- verreikers
- (vork)hef- en reachtrucks
- zitmaaiers
Bepaal vervolgens welke verzekering je nodig hebt. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan advies aan je verzekeringsadviseur.
DTC Lease denkt met je mee
Wil je meer weten over de nieuwe WAM en jouw bedrijfsmiddelen? Dan mag je ons altijd bellen of mailen. We denken graag met je mee. En kom je er tijdens het maken van het overzicht achter dat het tijd wordt voor nieuwe bedrijfsmiddelen? Bij ons ben je aan het juiste adres voor het leasen van jouw equipment. Kijk bijvoorbeeld eens naar ons aanbod heftrucks en landbouwmachines. Er zit vast iets tussen wat bij jou en je bedrijf past.