Blogs & artikelen

Het verschil tussen inruilwaarde en dagwaarde: dit is wat je moet weten

3 minuten leestijd

Als autobezitter heb je er vast weleens van gehoord: ‘inruilwaarde’ en ‘dagwaarde’. Maar wat betekenen deze termen precies? En hoe worden ze berekend? In dit artikel leggen we het je uit.

Banner van de blog
Auto's

Weet jij wat je auto waard is? De kans is groot dat je geen exacte prijs kunt noemen. Niet zo vreemd, want de waarde van je auto hangt af van verschillende dingen. Denk aan het merk en de kilometerstand. Daarnaast zit er ook nog verschil tussen dagwaarde en inruilwaarde. Snap jij het nog? Wij gelukkig wel. Daarom hebben we de belangrijkste verschillen voor je op een rij gezet.

Wat is de dagwaarde van een auto?

De dagwaarde is het bedrag dat je auto op een bepaalde dag waard is op de markt. Het is de prijs die je krijgt als je de auto nu verkoopt. Verzekeraars gebruiken de dagwaarde om te bepalen:

  • of het de moeite waard is om een auto met schade te repareren.
  • welk bedrag je krijgt uitgekeerd bij total loss of diefstal.

De nieuwwaarde van de auto minus de afschrijving levert de dagwaarde op. Welk bedrag je jaarlijks afschrijft op je auto, wordt onder andere bepaald door:

  • merk en model 
  • het aantal gereden kilometers
  • de staat van je auto, technisch én qua uiterlijk
  • eventuele accessoires 

De ANWB heeft een handige calculator waarmee je de dagwaarde van jouw auto bepaalt.

Vind je het belangrijk dat je auto een goede dagwaarde behoudt? Koop dan een auto die bekendstaat om zijn aantrekkelijke restwaarde. Denk aan een Volkswagen Golf, een Volkswagen Polo, een Toyota Yaris Hybrid of een Skoda Octavia.

Wat is de inruilwaarde van een auto?

De inruilwaarde is het bedrag dat je krijgt als je je oude auto inruilt bij een autodealer. Het is de prijs die de dealer voor jouw auto wil betalen. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de prijs van de nieuwe auto. 

De inruilwaarde staat niet vast, maar hangt af van:

  • merk, model en type – Hoe gewilder jouw auto op de markt is, hoe hoger de inruilwaarde.
  • de leeftijd – Een oudere auto heeft een lagere inruilwaarde.
  • de kilometerstand – Hoe meer kilometers je hebt gereden, hoe lager de inruilwaarde.
  • de onderhoudsgeschiedenis – Een goed onderhouden auto met een aantoonbare onderhoudsgeschiedenis is vaak meer waard.
  • de staat van de auto – Schade, slijtage en hoe de auto er van binnen en buiten uitziet, spelen een rol bij het bepalen van de inruilwaarde.

Vaak verschilt de inruilwaarde per dealer. De meeste dealers weten wat wel en niet goed verkoopt in hun showroom. Op basis daarvan bepalen ze wat jij voor je oude auto krijgt. Het kan dus de moeite waard zijn om bij verschillende autodealers te shoppen voor de beste prijs. 

Tips voor de beste inruilwaarde

Natuurlijk kun je zelf het nodige doen voor een hogere inruilwaarde. 

  • Maak de auto grondig schoon en zet hem in de was. Dit kun je ook door een professioneel bedrijf laten doen.
  • Neem onderhoudsboekjes en/of facturen van de garage mee, zodat je kunt aantonen dat de auto altijd netjes is onderhouden.
  • Vervang kapotte lampjes en versleten ruitenwissers.

Dáárom is het belangrijk om het verschil tussen dag- en inruilwaarde te kennen

Als je weet wat het verschil tussen de inruilwaarde en de dagwaarde van je auto is, kun je betere financiële beslissingen nemen bij het inruilen, verkopen of verzekeren van je auto. Een paar voorbeelden:

  1. Je onderhandelingspositie wordt sterker – Als je de dagwaarde van je auto kent, kun je beter onderhandelen over de inruilprijs bij een dealer. Autodealers bieden vaak een lagere inruilwaarde dan de dagwaarde, omdat ze rekening houden met hun eigen winst bij de doorverkoop. 
  2. Je kunt de verkoopprijs van jouw auto beter inschatten – Ben je van plan om je auto zelf te verkopen? Dan kun je op basis van de dagwaarde een realistische vraagprijs bepalen. 
  3. Je weet hoeveel je uitgekeerd krijgt bij diefstal of schade – Verzekeraars baseren de uitkering bij diefstal of schade vaak op de dagwaarde van je auto. Ken je de dagwaarde? Dan weet je ook of de uitkering voldoende is om je auto te vervangen of te laten herstellen.

Inruilwaarde en leasen

Het is dus absoluut de moeite waard om je te verdiepen in de dag- en inruilwaarde van je auto. Niet alleen als je privé een nieuwe auto koopt, maar ook als je ondernemer bent en kiest voor financial lease. Bijvoorbeeld via DTC Lease. Je kunt jouw huidige auto gewoon inruilen bij de meeste dealers waarmee wij samenwerken. De inruilwaarde wordt vervolgens in mindering gebracht op het aankoopbedrag van je volgende auto. Daardoor wordt het totale leasebedrag lager. Dit zie je terug in je maandbedrag: dat wordt ook lager.

Klinkt dat interessant? Kijk dan eens naar ons leaseaanbod. Misschien staat jouw volgende auto er wel tussen.

Nog niet uitgelezen?