Blogs & artikelen

Tweedehands (speelgoed)auto kopen op Koningsdag

5 minuten leestijd

Een tweedehands (speelgoed)auto kopen tijdens Koningsdag: zo gezegd, zo gedaan. Of toch niet? Want waar moet je op letten bij het beoordelen van de auto? Onze blog en gratis checklist helpen je erbij.

Banner van de blog
Auto's
Bedrijfswagens

Weet je nog dat je met een paar euro’s, of misschien zelfs guldens, op zak over de vrijmarkt liep. Je zag speelgoed tot aan de horizon liggen. Bij ieder kleedje was er meer dan genoeg keuze. Eigenlijk wilde je alles kopen, maar dat liet je budget niet toe. En wanneer je dan iets had gevonden wat wel binnen je budget paste, dan werd het door je vader of moeder goed gecontroleerd. Neem bijvoorbeeld een tweedehands speelgoedauto. Deze moet toch aan wat eisen voldoen; vier wielen, mooi lakje en hele ramen. Dit geldt ook bij het kopen van een échte tweedehands auto. Maar waar moet je dan allemaal op letten? In deze blog helpen we je met deze vraag. En ga je binnenkort bij een occasion kijken? Download dan onze gratis checklist.

1. Loop een rondje om de auto

Net als toen je over de vrijmarkt liep is het belangrijk dat het oog wordt aangesproken. Dit is ook het meest “eenvoudig” om te doen. Loop een rondje om de tweedehands auto en controleer of je deuken, krassen of roestplekken ziet. Let ook op de lampen of deze dof zijn. En zien de velgen er nog netjes uit?

2. Controleer de banden

Bekijk daarna de slijtage van de banden. Het is wettelijk verplicht om een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter te hebben. Dit is lastig te zien en niet iedereen heeft een profielmetertje op zak. Gebruik daarom een 2 euro munt. Zet deze in een groef van de band. Zie je het gouden randje van de munt niet. Dan zijn de banden goed. Is dit wel het geval? Dan is de profieldiepte minder dan 3 millimeter. Dit is nog niet te weinig, maar dan is het verstandig om een exacte meting te doen.

3. Het draait om het innerlijk

Heb je de buitenkant gecontroleerd? Dan is het tijd voor het innerlijk. Stap de auto in en laat het interieur op je afkomen. Wat heel belangrijk is: zit je lekker? Stel de stoel en het stuur zo fijn mogelijk in. Uiteindelijk moeten je ritjes natuurlijk comfortabel zijn. Let ook op hoe de stoelbekleding eruit ziet. Een beetje vies kan en is vaak wel te (laten) reinigen, maar scheuren zijn lastiger op te lossen.

En, zit je lekker? Dan is het speeltijd. Druk op alle knoppen die je ziet. Wat ons betreft moet alles werken. Kan de radio aan? Gaan de ramen naar beneden? Werkt de airconditioning? En ga zo maar door. Dit is het meest makkelijk om te controleren, want een knopje werkt wel of niet.

4. Technische inspectie

Meest uitdagende onderdeel van de tweedehands auto is de technische inspectie. Maar ook een van de belangrijkste. Naast dat je auto er goed uitziet en lekker muziek uit de speakers pompt. De auto moet goed rijden.

In eerste instantie moeten je oren het werk doen. Zet daarom de radio uit, de ventilatoren open (niet aan!) en de ramen open. Start de motor en luister of je niet iets geks hoort. Wat is dan iets geks? Dat zou bijvoorbeeld een ratelend geluid kunnen zijn of juist een fluitend geluid. Vaak hoor je wel wanneer er echt iets niet klopt. Maar let op, dit is zeker nog niet voldoende. Soms hoor je geen gekke geluiden van binnen. Vraag daarom iemand anders de auto ook een keer te starten wanneer jij naast de auto staat.

5. Maak een proefrit

En dan het echte werk: een proefrit. Zorg ervoor dat je altijd, maar dan ook écht altijd een proefrit maakt. Let ook tijdens de proefrit op geluiden. Rijd daarom ook stukjes met de raam open. Luister goed naar de motor wanneer je optrekt en naar de remmen wanneer je remt. Zorg er ook voor dat je in iedere versnelling hebt gereden en het liefst ook nog op verschillende wegdekken. Die klinkerstraatjes rijden vaak niet lekker, maar zijn een goed controlemiddel voor de chassis (het onderstel van de auto).

6. Kijken, vergelijken en kopen

Kijk niet alleen uitgebreid naar die ene tweedehands auto, maar vergelijk ook zeker met andere auto’s. Op onze website vind je bijvoorbeeld eenvoudig meerdere occasions die aan jouw selectie voldoen. Filter op bijvoorbeeld jouw gewenste merk, model, kilometerstand en kleur. Door in twee “dezelfde” auto’s te rijden, kan je makkelijk(er) vergelijken.

Download de gratis checklist

Bij hoeveel tweedehands auto’s je ook gaat kijken. Neem altijd onze gratis checklist mee. Zo zorg je ervoor dat je de belangrijkste punten controleert.

Download de gratis checklist

Nog niet uitgelezen?