Blogs & artikelen

Een nieuwe leaseauto uitzoeken? Deze tips van DTC Lease helpen je op weg

3 minuten leestijd

Je hebt besloten om je nieuwe auto te leasen in plaats van te kopen. Een slimme keuze. Want zo rijd je een nieuwe of jong gebruikte auto, zónder dat je in 1 keer een groot bedrag op tafel hoeft te leggen.

Banner van de blog
Leasen
Auto's

Je betaalt elke maand een vast leasebedrag, dus je komt nooit voor verrassingen te staan. Maar welke leasevorm kies je? En waar moet je allemaal rekening mee houden als je een nieuwe leaseauto gaat uitzoeken? De tips van DTC Lease helpen je op weg. Kom je er toch niet uit? Dan denken onze experts graag met je mee.

Tip 1: Kies voor een leasevorm die bij je past

Als je een nieuwe leaseauto gaat uitzoeken, is het belangrijk dat je kiest voor een leasevorm die bij jouw behoeften en financiële situatie past. Er zijn verschillende mogelijkheden:


Financial lease

Financial lease lijkt een beetje op een hypotheek. Zodra je alle termijnen hebt betaald, ben jij de eigenaar van de auto.

Operational lease

Operational lease heeft meer weg van huren. Je betaalt maandelijks een vaste maandtermijn aan het leasebedrijf. Aan het einde van de looptijd lever je de auto weer in.

Shortlease

Shortlease is hetzelfde als operational lease, alleen ligt de looptijd tussen 1 maand en 2 jaar. Ideaal als je voor een korte periode een auto nodig hebt óf als je het leuk vindt om steeds in een nieuw model auto te rijden.

Bij DTC kun je terecht voor financial lease.

Persoonlijke lening

Een andere optie is een persoonlijke lening. Ook hiervoor ben je bij DTC aan het juiste adres. Je leent in 1 keer het bedrag dat je nodig hebt om de auto te kopen. Vervolgens betaal je dit bedrag terug in vaste maandelijkse termijnen, inclusief rente. Je weet dus altijd precies waar je aan toe bent.

Tip 2: Bepaal of je een nieuwe auto of een occasion wilt leasen

Als je een leaseauto gaat uitkiezen, bepaal dan van tevoren of dit per se een nieuwe auto moet zijn. Een jong gebruikte auto met weinig kilometers op de teller kan namelijk óók interessant zijn. Omdat de kop eraf is, is de waarde van de auto lager. Daardoor gaat ook het leasebedrag omlaag. De betrouwbaarheid van de auto is echter na 1 of 2 jaar nog steeds erg hoog. Dus als je een (zakelijke) leaseauto gaat uitzoeken, is het zeker de moeite waard om een occasion te overwegen.

Tip 3: Denk na over een aanbetaling en/of een slottermijn

Je kunt zelf invloed uitoefenen op de hoogte van je maandbedrag. Als je een bedrag aanbetaalt en/of kiest voor een slottermijn, wordt het totale leasebedrag lager. Daardoor wordt de maandtermijn ook lager, want het totale leasebedrag wordt verdeeld over de looptijd in maanden.

Aanbetaling

Een aanbetaling is een eenmalige betaling die je doet uit je eigen financiële middelen. Hiermee breng je het totale leasebedrag omlaag.

Slottermijn

Een slottermijn is een termijnbedrag dat je niet aflost. Je betaalt hier alleen rente over. Op deze manier druk je je maandlasten. De hoogte van de slottermijn mag je vaak zelf bepalen. Voorwaarde is wél dat de hoogte van de slottermijn niet hoger is dan de verwachte inruilwaarde van de auto aan het einde van de looptijd.

Een aanbetaling of slottermijn is niet verplicht. Je kunt ook een auto leasen zonder aanbetaling.

Tip 4: Bepaal de looptijd van je contract

Ook de looptijd van je contract heeft impact op de hoogte van je maandbedrag. Kies je voor een langere looptijd? Dan smeer je het bedrag uit over een langere periode. Het voordeel daarvan is dat je per maand een lager leasebedrag betaalt. Natuurlijk betaal je wel langer rente. Een ander voordeel van een langere looptijd is dat je langer met de auto kunt rijden. Fijn als je een auto op het oog hebt die aan al je wensen voldoet.

Tip 5: Houd rekening met de bijtelling

Ben je van plan om je zakelijke auto ook privé te gebruiken? Houd er dan rekening mee dat de Belastingdienst dit ziet als een vorm van inkomen. Hierover moet je belasting betalen. Dit heet bijtelling. Met een rittenregistratie houd je bij hoeveel kilometer je per jaar privé rijdt in je bedrijfsauto.

De kosten van de bijtelling hangen onder meer af van:

  • De cataloguswaarde van de auto
  • De CO2-uitstoot
  • Het belastingtarief dat je betaalt

Dit zijn belangrijke zaken om op te letten als je een zakelijke leaseauto gaat uitzoeken. Want op jaarbasis kan de bijtelling oplopen tot duizenden euro’s aan extra belasting.

Minder bijtelling bij een elektrische auto

Wil je niet te veel bijtelling betalen? Overweeg dan een elektrische auto als je een leaseauto gaat uitzoeken. Voor elektrische auto’s is de bijtelling lager, omdat de overheid elektrisch rijden stimuleert.

Tip 6: Kies voor een duurzame auto

Zet als je een nieuwe leaseauto gaat uitzoeken, óók een duurzame auto op je shortlist. Elektrische auto’s hebben veel voordelen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Met een duurzame auto profiteer jij van:

  • Lagere onderhoudskosten - Een elektrische auto heeft een accu in plaats van een brandstofmotor. Daardoor zijn er minder bewegende onderdelen die kunnen slijten.
  • Verschillende belastingvoordelen: De bijtelling is lager dan bij benzine- of dieselauto’s, je betaalt geen belasting bij de aanschaf van de auto (BPM), je betaalt geen wegenbelasting en je mag gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek (MIA).

Bonustip: Laat je goed adviseren

Zoals je hebt kunnen lezen, is er heel wat om rekening mee te houden als je een nieuwe leaseauto gaat uitzoeken. Vind je het lastig of spannend om die keuze in je eentje te maken? De experts van DTC Lease staan voor je klaar met deskundig advies. Neem vandaag nog contact met ons op. Dan neem jij straks een weloverwogen beslissing.

Nog niet uitgelezen?