Blogs & artikelen

Met een grijs kenteken privé rijden?

3 minuten leestijd

Is het mogelijk om met een grijs kenteken privé te rijden? En wat is een grijs teken precies? In dit blog zetten we alle feiten op een rij.

Banner van de blog
Auto's
Ondernemen
Wet- en regelgeving

Wat is een grijs kenteken?

De naam doet je denken dat je met een grijs kenteken ook daadwerkelijk met een grijs kenteken rondrijdt. Dat is niet het geval. Een grijs kenteken is eigenlijk gewoon een bedrijfswagen of bestelbus met een geel kenteken. Je kunt een grijs kenteken ook herkennen aan iets anders en dat is dat de eerste of enige letterreeks op de kentekenplaat altijd begint met een B of V. 

Voor ondernemers en ZZP’ers kan dit grijze kenteken aantrekkelijke financiële voordelen bieden. Er zit alleen wel een addertje onder het gras, want de Belastingdienst stelt strikte eisen waar je aan moet voldoen. Een aantal jaar geleden was het interessant om met een grijs kenteken privé te rijden, maar tegenwoordig is dat voordeel zo goed als weg.

Leuk weetje: Vroeger kreeg je wel echt een grijs kenteken, maar tegenwoordig is het puur een administratieve term voor bestelauto's.

Mag je met een grijs kenteken privé rijden?

Ja dat mag! In principe mag iedereen met een grijs kenteken rijden, maar om ook van de voordelen te profiteren moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Voorwaarden voor het gebruik van de grijskentekenregeling

Om van al deze belastingvoordelen te kunnen profiteren, zijn er een aantal voorwaarden waar een grijs kenteken aan moet voldoen. De exacte voorwaarden vind je op de website van de Belastingdienst. We zetten hier de belangrijkste voor je op een rijtje:

Voorwaarde 1: Het moet een bedrijfswagen zijn

De auto waarin je rijdt, is een bedrijfswagen en moet ook een bestelauto blijven. Je kunt hem dus niet zelf gaan ombouwen naar een personenauto en van het grijze kenteken blijven profiteren.

Voorwaarde 2: Je bent een ondernemer

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat de bestelauto correct geregistreerd staat volgens je bedrijfsvorm:

  • BV: Als je een BV hebt, moet de bestelauto op naam van de BV geregistreerd zijn. Dit omdat het btw-nummer hoogstwaarschijnlijk aan de BV gekoppeld is.
  • Eenmanszaak: Bij een eenmanszaak, waarbij het btw-nummer meestal aan de persoon gekoppeld is, moet de bestelauto op naam van de ondernemer geregistreerd zijn.
  • VOF of maatschap: Bij een VOF of maatschap, waarbij het btw-nummer meestal aan het samenwerkingsverband gekoppeld is, kan de bestelauto meestal niet op naam van het verband worden geregistreerd. In dat geval mag de bestelauto op naam van één van de vennoten of maten geregistreerd worden. 
  • Zzp’er: Als zzp'er is het btw-nummer aan jou als persoon gekoppeld. Daarom moet de bestelauto dus op jouw naam geregistreerd zijn.

Voorwaarde 3: Minimaal 10% zakelijk gebruik

De bedrijfswagen moet je voor minimaal 10% zakelijk gebruiken. Doe je dat niet, dan komt de grijskentekenregeling te vervallen. Stop je bijvoorbeeld met je bedrijf, maar je houdt wel je bestelbus? Dan vervalt ook de regeling rondom het grijze kenteken.

Wanneer krijgt een auto een grijs kenteken?

Als je goed om je heen kijkt, merk je dat veel vrachtwagens, bestelwagens en zelfs pickups het zogenaamde grijs kenteken voeren. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken, moeten deze voertuigen voldoen aan specifieke eisen die variëren per type voertuig. De exacte voorwaarden worden uitgelegd op de website van de Belastingdienst.

Voordelen van een grijs kenteken

Een aantal jaar geleden was het extra interessant om met een grijs kenteken ook privé te rijden. Je betaalde op deze manier minder wegenbelasting. De afgelopen jaren zijn de voordelen verminderd en in 2025 vervalt de regeling helemaal. 

Het grote voordeel van privé rijden met een grijs kenteken is dat je bij de aanschaf van de auto geen Bpm hoeft te betalen. Dat levert een bruto besparing op van iets meer dan 35 procent van de catalogusprijs. Ook betaal je maar 25 procent van de totale wegenbelasting van een vergelijkbare auto met een geel kenteken. Helaas vervalt de Bpm vrijstelling per 2025. Ontdek de Bpm veranderingen voor 2025 en ontdek welke stappen jij nu nog kunt nemen. 

Met een grijs kenteken rijden: hierop letten

Rijden met een grijs kenteken heeft een aantal voordelen. Maar er zijn ook zaken om even goed op te letten.

Beperkingen in Duitsland

Ben je van plan om met je auto op vakantie te gaan naar Duitsland? Er zijn dan beperkingen om rekening mee te houden. Op bepaalde tijdstippen, in het weekend en tijdens de zomervakantie mag je niet rijden met een bestelauto die een aanhangwagen trekt.

Voordelen grijs kenteken vervallen per 2025

De voordelen van het grijze kenteken vervallen per 1 januari 2025. De Bpm wordt dan berekend op basis van de CO2 uitstoot van je auto. Per gram CO2 betaal je € 66,91. Elektrische bedrijfswagens zijn vrijgesteld van Bpm. Daarmee blijf je profiteren.

Je auto leasen bij DTC lease

Een auto leasen bij DTC is makkelijk en zo gedaan. Dit zijn enkele van onze belangrijkste voordelen:

  • De grootste leasevoorraad van Nederland
  • Binnen no-time kredietacceptatie
  • Klanten geven ons een 4,6 van de 5!

Neem snel contact met ons op om te zien wat voor jou de mogelijkheden zijn.

Nog niet uitgelezen?