Met je elektrische auto op wintersport? Ga goed voorbereid op weg
Voor het eerst met je elektrische auto op wintersport? Dat kan spannend zijn. Hoe zit het met de actieradius in de winter? En waar let je op bij laden in de sneeuw? DTC Lease helpt je met handige tips.
Dit jaar ga je voor het eerst met je elektrische auto op wintersportvakantie. Eerlijk gezegd vind je dat best spannend. Want wat is bij een elektrisch voertuig (EV) de actieradius in de winter? En als je je EV gaat opladen in de sneeuw, waar moet je dan rekening mee houden? DTC Lease begrijpt dat je vol vragen zit. Daarom hebben wij een aantal tips voor elektrisch rijden in de winter op een rij gezet.
Wat is de invloed van kou op de actieradius van jouw EV?
Elektrische auto’s leveren de beste prestaties bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Zodra het kouder wordt, gaan de chemische processen in de batterij langzamer. Het gevolg? De actieradius van jouw EV wordt kleiner. Bij vrieskou vermindert de actieradius met wel 20 tot 30%. Ook het gebruik van winterbanden en de verwarming hebben impact op de capaciteit van de batterij en dus op de actieradius.
Wat je zelf kunt doen om het energieverbruik van je batterij te verminderen?
- Verwarm je auto voor tijdens het laden. Dan gebruik je netstroom en spaar je je batterij.
- Gebruik je stoel- en stuurverwarming. Die verbruiken minder energie dan de interieurverwarming, maar houden je toch lekker warm.
- Pas je rijstijl aan. Door een constante snelheid te rijden, bespaar je energie.
- Zorg voor de juiste bandenspanning. Dan verbruik je minder energie.
- Kies voor de ecomodus. Die optimaliseert het energieverbruik van je EV door het motorvermogen en de klimaatregeling aan te passen.
Jouw EV opladen in de sneeuw: waar en hoe?
Nog steeds zijn er minder laadstations dan benzinestations in Europa. Bovendien duurt laden een stuk langer dan benzine tanken. Je bent zomaar 30 minuten tot een uur bezig. Wil je je EV opladen in Oostenrijk/Zwitserland of een ander wintersportland en niet in een ‘laadfile’ terechtkomen? Zó pak je dat aan:
- Plan je stops van tevoren bij snellaadstations langs de route. Denk aan Fastned (Nederland, Duitsland), Ionity (heel Europa), Allego en EnBW (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland) en Tesla Superchargers (voor Tesla's en soms ook voor andere EV’s). Tip: Kies laadstations waarbij een restaurant in de buurt is. Dan kun je de laadtijd gebruiken voor een kop koffie en een lunch.
- Laad niet tot 100% als je onderweg bent. Snelladers werken het snelst tussen 10 en 80%. Het laden van 80 tot 100% duurt het langst en is vaak niet nodig. Stop liever vaker, maar korter en kies voor laadsessies van 20 tot 30 minuten.
- Zorg dat je minimaal 2 verschillende laadpassen of ‘druppels’ bij je hebt. Kies bijvoorbeeld voor de ANWB-laadpas en de Shell Recharge-laadpas. Dan kun je terecht bij een groot aantal Europese laadstations, zoals Fastned, Allego, Ionity en EnBW.
Bonustip
Nog een bonustip: zoek van tevoren uit of je op de plaats van bestemming kunt laden. Want de kans is groot dat je batterij bijna leeg is als je aankomt. Vaak staat in de beschrijving van het hotel of appartement wel of er een laadmogelijkheid in de buurt is. Heeft je accommodatie eigen laadpalen? Probeer er dan één te reserveren. Zo voorkom je dat je je eerste vakantiedag veel tijd kwijt bent aan het opladen van je auto. Openbare laadmogelijkheden in de buurt van je vakantiebestemming vind je met de ANWB Onderweg app.
Hoe zorg je voor een veilige reis?
Winterbanden en sneeuwkettingen zorgen voor meer grip als er sneeuw ligt. In Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en bepaalde delen van Italië zijn winterbanden verplicht. In Zwitserland worden ze sterk aanbevolen. Of je ook sneeuwkettingen nodig hebt, hangt vooral af van het weer en het wegdek. Let daarbij ook op:
- de bandenmaat - Niet alle EV-bandenmaten kunnen sneeuwkettingen aan.
- de wielkasten - Sommige EV's hebben weinig ruimte, waardoor normale sneeuwkettingen niet passen.
- de aandrijving - EV’s met achterwielaandrijving (RWD) hebben meer voordeel van sneeuwkettingen dan modellen met all-wheel drive (AWD).
Wees ook voorzichtig met remmen. Veel EV’s gebruiken een speciale techniek, waarbij de auto afremt door de elektromotor omgekeerd te laten werken. One pedal drive is daar een goed voorbeeld van. In winters weer kan deze manier van remmen gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld omdat de wielen blokkeren, de auto sneller gaat glijden of aan de achterkant uitbreekt. Pas je remtechniek daarom aan. Dan weet je zeker dat je zonder problemen op je bestemming aankomt.
Wat zijn de beste elektrische auto’s voor een wintersportvakantie?
De beste elektrische auto’s voor een wintersportvakantie hebben een goede actieradius, efficiënte verwarming, vierwielaandrijving en/of een speciale wintermodus, die de prestaties verbetert bij lage temperaturen. Je zit goed met de:
Maar natuurlijk zijn er nog veel meer merken EV’s waarmee jij zorgeloos richting je wintersportadres kunt vertrekken.
Met je elektrische auto op wintersportvakantie? Dat kan gewoon
Je ziet het: je kunt gewoon met een elektrische auto op wintersportvakantie. Je moet alleen wat meer plannen, voorbereiden en je rijstijl aanpassen. Maar als je dat niet erg vindt, is er niets wat je tegenhoudt. Denk je erover om een EV te leasen? Dan kun je bij DTC Lease terecht voor financial lease, private lease of operational lease. We hebben ook een ruim aanbod van occasions die je kunt leasen. Veel plezier in de sneeuw!